joi, 8 aprilie 2010

interesul poarta fesul si se cheama FMI

...zice o vorba populara, ca si cum intelepciunea inaintasilor poarta in ea si raspunsul pt vremurile moderne.

"Romania, cel mai mare datornic al FMI" titreaza online 9AmNews...exagerare sau pur adevar, ideea e ca oricum suntem intrati aproape de tot intr-o mocirla din care se pare ca doar mana intinsa a FMI-ului aduce salvarea.

Intrebarea stupida ori destul de relevanta pt a intelege cum stam azi cu sclavia moderna este: Oare avea vreun interes FMI-ul ca toata aceasta criza mimata ori aievea sa prinda contur si apoi sa se inradacineze in anumite state?

Apoi imi vine in minte o a doua intrebare retorica si ea prin sensu-i ironic: Oare infundarea economica a Greciei urma sa umple buzunarul vreunei mari puteri mondiale?
Insulitele elene, inca virgine,  le fac cu ochiul unor investitori care par sa fi aruncat pastila ca vanzarea lor ar fi un fel de deus ex machina, o solutie salvatoare aparuta din senin sau poate riguros tainuita si lansata apoi la momentul oportun.

E clar ca toate fraiele economiei mondiale sunt cu gratie manuite de mari oameni, cu mari interese care se pitesc in spatele unei organizatii cu greutate, care asemeni camatarului dau, dar si iau cu dobanda inzecita, de la statele incapabile sa supravietuiasca unui cataclism economic.

Din pacate, si noi populam o tara naiva, imatura si cariata parsiv din interior spre exterior. Si va trebui sa platim FMI-ului toata datoria pana la ultimul banut, atat noi, cat si generatiile ce vor urma. 

...si un alt proverb spune...ca prostia se plateste!

Niciun comentariu: