marți, 13 aprilie 2010

criza. punct. o luam de la capat

Am lecturat deunazi un articol interesant care mi-a confirmat concluzia la care ajunsesem, analizand cu mintea unui om simplu, fauritor la uzina capitalista a zilelor noastre ( ca voi toti, de altfel, cei din sectorul privat) ca, de fapt, criza asta care s-a abatut si asupra noastra, e un semnal de alarma ca lucrurile pe aici pe la noi nu stateau asa cum trebuia, asa cum era normal...adicatelea erau cam exagerate.

Cele cateva decenii petrecute in comunism ne-au privat de multe.
Capitalismul care ne-a invadat dupa, a fost prost adoptat de un popor care, tinut in gratii atata vreme, nu-si stia limitele, nu gandea echilibrat si nu avea simtul masurii...
De la o amarata de alimentara, cu rafturi goale, tainuind carnea, laptele si ouale ca si cum ar fi fost secrete nationale la care nu se putea accede decat cu greu, deodata, s-au itit nenumaratele malluri, supermarketuri si hipermarketuri care te imbie cu de toate...ce daca nu ai destui bani ca sa-ti iei o plasma?..ai acces la creditare, pt ca azi trebuie sa consumi, iti ajunge cat ai stat si te-ai uitat la rafturile goale din alimentara unde se gasea mereu doar guma de mestecat si sarlota.

Apoi, intocmai ca parvenitii de dupa primul razboi mondial, de ce sa nu te imbogatesti tu mai repede, muncind mai putin, dar intuind posibilitatile de inavutire prin tranzactii imobiliare...pt ca toti vor o casa, nu? iar statul pare sa incurajeze piata asta...asa incat preturile se umfla si iar se umfla, dar pe o baza salariala subreda si de foarte multe ori mai mica decat pretul "cocioabei"...cat putea sa mai creasca, domnilor, valoarea a patru pereti? pana la stele? ca pana si ele se cutremurau de anormalitatea in care ajunseseram cu totii.

Iata ca vine criza cu valiza si pune punct. Incepe o noua era. Peste tot.
Una care trebuie sa instituie normalitatea... adica vei incepe sa pui bani deoparte, sa iti disciplinezi consumul, sa cantaresti valoarea gologanului, fara sa mai arunci cu el in dreapta si-n stanga, ca si cum l-ai face la xerox, sa-ti organizezi matur si echilibrat viata, financiar vorbind, sa-ti poti cumpara o casa, economisind(asa cum stiu sa faca germanii de atata amar de vreme) pentru ca la cat de goala e visteria tarii acum, nu se stie de unde va avea guvernul in viitorul apropiat bani de toate cele..probabil ca va invata domn' boc sa se dea de 3 ori peste cap si sa se transforme in munti de aur, ca altfel, chiar va trebui sa strangem bine de tot cureaua, si asta nu ca sa instituim o normalitate economica, ci ca sa supravietuim unui orizont incert, cu haina rupta-n coate.

sursa foto : www.capital.ro/zoom/128581/0-42877-shuttersto...

Niciun comentariu: